Η “Χρυσή Ώρα”

Δώστε στο μωρό σας το καλύτερο ξεκίνημα!

Τα πρώτα λεπτά από τη γέννηση του μωρού σας είναι μοναδικά.

Μετά από 9 μήνες αναμονής, η νέα μητέρα έχει την πρώτη ευκαιρία να πάρει αγκαλιά το μωρό της.

Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι τα νεογνά χρειάζονται να δεθούν με τη μητέρα τους από νωρίς. Οι έρευνες δείχνουν ότι αυτό που συμβαίνει τα πρώτα 60 λεπτά της ζωής του μωρού μπορεί να επηρεάσει το πρώιμο δεσμό μεταξύ μητέρας-βρέφους και ότι είναι μεγάλης σημασίας για την ανάπτυξη και την εξέλιξη του παιδιού αργότερα.

Η άμεση δερματική επαφή (skin to skin) είναι ο καλύτερος τρόπος για την έναρξη του δεσμού μεταξύ μητέρας νεογνού.

Αναλυτικότερα:

Κατά τη διάρκεια του τοκετού αλλά και μετά συμβαίνουν διάφορες ορμονικές αλλαγές στον εγκέφαλο και το σώμα της μητέρας ώστε να φροντίσει το μωρό της και να δεθεί μαζί του.

Η επαφή δέρμα με δέρμα και ο θηλασμός προκαλούν την έκκριση ορμονών που βοηθούν τη μητέρα να συνδεθεί με το μωρό της καθώς επίσης στο να επιστρέψει η μήτρα σταδιακά στο μέγεθος που είχε πριν τον τοκετό.

Έρευνες δείχνουν ότι όταν αρχίζει ο θηλασμός την πρώτη ώρα ζωής αυξάνονται τα ποσοστά περιγεννητικής υγείας και είναι πιο πιθανός ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός.

Τα περισσότερα μαιευτήρια ενθαρρύνουν το θηλασμό λόγω των πολλών πλεονεκτημάτων που προσφέρει στο μωρό αλλά και τη μητέρα.

Μωρά που θήλασαν είχαν μικρότερα ποσοστά εμφάνισης ωτίτιδας, άσθματος, διαβήτη, παιδικής λευχαιμίας και αιφνίδιου βρεφικού θανάτου. Μητέρες που θήλασαν είχαν μικρότερα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου μαστού, ωοθηκών, διαβήτη και οστεοπόρωσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο
Scroll To Top