Τοκετός στο σπίτι - εικόνα

Τοκετός στο σπίτι

Ο τοκετός ήταν ανέκαθεν γυναικεία υπόθεση. Εώς τη δεκαετία του ΄50, σχεδόν σε όλες τις περιοχές της χώρας ήταν η μαία που πήγαινε στα σπίτια για να βοηθήσει τις γυναίκες να γεννήσουν. Στη συνέχεια, στο δικό μας υγειονομικό μοντέλο ο τοκετός στο σπίτι αντικαταστάθηκε πολύ γρήγορα από εκείνον στο μαιευτήριο. Στις μέρες μας πάντως, η γενικότερη βελτίωση των υγειονομικών συνθηκών και των συνθηκών υγιεινής, καθώς και η μεγαλύτερη ενημέρωση μείωσαν τον αριθμό των επικίνδυνων τοκετών, ενώ η περίθαλψη και οι περιοδικοί έλεγχοι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επιτρέπουν να προβλέπεται το μεγαλύτερο μέρος των επικίνδυνων περιπτώσεων.

Η μετάβαση και εισαγωγή στο μαιευτήριο μετέτρεψε την εικόνα του τοκετού κάνοντας τον να μοιάζει περισσότερο με ασθένεια παρά με ένα φυσιολογικό γεγονός της ζωής. Οι γυναίκες χρειάστηκε να θυσιάσουν τις ανάγκες συμμετοχής τους στη γέννηση του παιδιού τους λόγω του ιατρικού ελέγχου. Γι΄αυτό ξεκινώντας από τη δεκαετία του ΄80 καταγράφηκε μια αυξανόμενη επιθυμία για την επιστροφή του τοκετού στο σπίτι ή σε μικρές μονάδες απαλλαγμένες από την παραδοσιακή ατμόσφαιρα του νοσοκομείου.

Πότε μπορεί να γίνει;

Είναι απαραίτητο η εγκυμοσύνη να είναι καθ΄ όλα φυσιολογική, χωρίς κάποιον παράγοντα κινδύνου, η έναρξη του τοκετού να γίνει αυτόματα από τις 37-42 εβδομάδες και το σπίτι να απέχει 20 λεπτά από το μαιευτήριο. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, εάν αυτές οι προυποθέσεις τηρούνται οι κίνδυνοι του τοκετού στο σπίτι δεν είναι μεγαλύτεροί από τον τοκετό στο μαιευτήριο.

Πλεονεκτήματα

  • Είναι πιο εύκολο να αισθανθείτε ασφαλείς και χαλαρές σε ένα γνωστό περιβάλλον, στο οποίο αισθάνεστε ενεργοί πρωταγωνιστές στο δικό σας τοκετό.
  • Η συνεχής υποστήριξη από τη μαία πριν και μετά τον τοκετό και η αμοιβαία γνωριμία εγγυώνται μεγαλύτερη σιγουριά και οικειότητα.
  • Η γυναίκα μπορεί να αποφασίσει για το ποια πρόσωπα θέλει κοντά της κατά τη διάρκεια του τοκετού. Εάν το επιθυμούν, ο πατέρας, τα μεγαλύτερα παιδιά ή άλλα πρόσωπα μπορούν να συμμετάσχουν, αναλαμβάνοντας περισσότερο ενεργό ρόλο από εκείνο που θα είχαν στο μαιευτήριο.
  • Μπορεί να οργανωθεί μια υποδοχή για το νεογέννητο που είναι όσο πιο γλυκιά γίνεται.
  • Δεν υπόκειστε στην πειθαρχία του μαιευτηρίου, συνεπώς στη διάρκεια των ωδινών είστε πιο ελεύθερες να επιβάλετε το ρυθμό σας και τις προσωπικές σας προτιμήσεις. Μπορείτε να είστε όρθιες, καθιστές, ξαπλωμένες, όπως αισθάνεστε πιο άνετα και πιο προστατευμένες.
Μετάβαση στο περιεχόμενο
Scroll To Top