Στάδια τοκετού

Ο τοκετός χωρίζεται σε 3 στάδια.

1ο στάδιο: Διαστολή τραχήλου

1 α) Λανθάνων τοκετός: Αυτό είναι το στάδιο με τη μεγαλύτερη διάρκεια, αλλά με πολύ ήπιες και πιο αραιές συστολές.

1 β) Ενεργός τοκετός: Ξεκινά όταν η διαστολή του τραχήλου είναι 4 εκ. και περισσότερο (ή σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ένωση Μαιευτήρων Γυναικολόγων πάνω από 6 εκ.). Σε αυτό το στάδιο οι συστολές είναι συχνές, συντονισμένες και απέχουν μεταξύ τους περίπου 3-4’.

2ο στάδιο: Εξώθηση

Ο τράχηλος έχει πλέον διαστολή 10 εκ. και μόλις η επίτοκος νιώσει την ανάγκη για εξώθηση ξεκινά να εξωθεί την ώρα της συστολής προκειμένου να γεννήσει το μωρό της.

3ο στάδιο: Έξοδος πλακούντα

Με την έξοδο του πλακούντα ολοκληρώνεται ο τοκετός.

Τι πρέπει να κάνετε :

Βγάλτε από το μυαλό σας ότι έχει σχέση με πανικό και τρέξιμο στο μαιευτήριο !

Στο 1ο στάδιο καλό είναι να προσπαθήσετε να χαλαρώσετε. Προσπαθήστε να μείνετε στην άνεση του δικού σας χώρου. Αυτό το στάδιο συνήθως διαρκεί αρκετές ώρες (περίπου 8-12 ώρες).

Αν ο τοκετός ξεκινήσει στη διάρκεια της ημέρας, ασχοληθείτε με ότι κάνετε συνήθως. Κρατήστε τον εαυτό σας απασχολημένο, χωρίς να χαλάτε πολύ ενέργεια. Πιείτε νερό και φάτε μικρά γεύματα.

Αν ξεκινήσει νύχτα (το πιο συνηθισμένο), παραμείνετε ξαπλωμένη και προσπαθήστε να ξεκουραστείτε. Αν δεν τα καταφέρνετε ασχοληθείτε πάλι με μικροδουλειές για να κρατάτε το μυαλό σας απασχολημένο.

Παρακολουθήστε τη συχνότητα των συστολών.

Μόλις νιώσετε πως οι συστολές έρχονται περίπου κάθε 5’ και είναι συντονισμένες τότε καλό είναι να μιλήσετε με τον επαγγελματία υγείας που σας παρακολουθεί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο
Scroll To Top