Επαφή δέρμα με δέρμα

Η επαφή δέρμα με δέρμα βοηθά το μωρό να προσαρμοστεί στην εξωμήτρια ζωή και έχει μεγάλη σημασία για την άμεση έναρξη και επιτυχία του θηλασμού και μιας όμορφης σχέσης.

Τι είναι επαφή δέρμα με δέρμα;

Όταν λέμε επαφή δέρμα με δέρμα εννοούμε την πρακτική κατά την οποία το μωρό σκουπίζεται και τοποθετείται γυμνό πάνω στο γυμνό στήθος της μητέρας σκεπασμένους με μία ζεστή κουβέρτα για τουλάχιστον μία ώρα ή μέχρι να τελειώσει ο πρώτος θηλασμός.

Η επαφή δέρμα με δέρμα μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή το μωρό χρειάζεται για να ηρεμήσει και ταυτόχρονα βοηθά στην αύξηση παραγωγής γάλακτος.

Έχει επίσης μεγάλη σημασία στις μονάδες πρόωρων νεογνών, γνωστή ως kangaroo care, βοηθώντας τους γονείς να δεθούν με το μωρό τους και τα νεογνά να αναπτυχθούν καλύτερα.

Γιατί είναι σημαντική;

Τα οφέλη της επαφής είναι αποδεδειγμένα και πολλά για τη μητέρα και το νεογνό.

• Ηρεμεί και χαλαρώνει και τους δύο

• Ρυθμίζεται η αναπνοή και οι χτύποι της καρδιάς

• Ενεργοποιεί το ενδιαφέρον για το θηλασμό

• Ρυθμίζει τη θερμοκρασία

• Βοηθά στον αποικισμό του νεογνού με καλά βακτήρια από το δέρμα της μητέρας προσφέροντας προστασία έναντι σε λοιμώξεις

• Ενεργοποιεί την απελευθέρωση ορμονών που υποστηρίζουν το θηλασμό και τη μητρότητα.Επιπλέον οφέλη για τις μονάδες πρόωρων νεογνών

• Βελτιώνει τον κορεσμό του οξυγόνου

• Μειώνει την κορτιζόλη (ορμόνη του stress) ειδικά μετά από επώδυνες διαδικασίες – αιμοληψία

• Βοηθά στην ανάπτυξη

• Ίσως μειώνει το χρόνο διαμονής του νεογνού στη μονάδα

• Αν η μητέρα αντλήσει γάλα μετά από επαφή δέρμα με δέρμα, το γάλα της θα έχει πολλά αντισώματα.

Τι συμβαίνει εκείνη την ώρα;

Όταν η μητέρα κρατά το μωρό της δέρμα με δέρμα αμέσως μετά τον τοκετό ενεργοποιούνται τα ένστικτα και των δύο. Λόγω ορμονών που εκκρίνονται στη μητέρα εκείνη τη στιγμή ξεκινά να μυρίζει, να χαϊδεύει και να δένεται με το μωρό της. Τα ένστικτα του μωρού θα το οδηγήσουν στο μαστό της μητέρας, αν μείνει ανενόχλητο.

Ας δούμε τα στάδια:

Αρχικά θα κλάψει για λίγο

Θα χαλαρώσει και θα κινείται ελαφρά

Θα αρχίσει να ενεργοποιείται ανοίγοντας τα μάτια και θα παρακολουθεί τη φωνή της μητέρας του

Θα κουνιέται, αρχικά μικρές κινήσεις, ίσως τα χέρια, οι ώμοι και το κεφάλι

Όσο αυτές οι κινήσεις αυξάνονται θα αρχίσει να σηκώνει τα γόνατα και θα έρπει προς το στήθος. Όταν το εντοπίσει, θα ξεκουραστεί για λίγο (σ΄αυτό το στάδιο μπορεί να νομίζουμε ότι το μωρό δεν πεινάει)

Μετά όμως από μία περίοδο ξεκούρασης εξοικειώνεται με το στήθος μυρίζοντας το.

Αυτή η στιγμή μπορεί να πάρει λίγο χρόνο και είναι σημαντικό να μην βιαστούμε. Μερικές φορές θέλουμε να βοηθήσουμε το μωρό να συλλάβει τη θηλή αλλά προσπαθήστε να έχετε υπομονή να το κάνει μόνο του

Τελικά το μωρό πιάνει το στήθος και ξεκινά να θηλάζει. Μπορεί τότε μαμά και μωρό να χρειάζονται λίγη βοήθεια για να βολευτούν καλύτερα.

Αφού το μωρό θηλάσει για όσο θέλει, θα αφήσει το στήθος και οι δύο θα κοιμηθούν.

Τα περισσότερα τελειόμηνα νεογνά θα ακολουθήσουν αυτή τη διαδικασία αν δεν διακοπεί από κάτι άλλο, για παράδειγμα να πάρουν το μωρό για ζύγισμα ή πλύσιμο.

Παρεμβαίνοντας πριν το μωρό κάνει τα παραπάνω ή προσπαθώντας να επιταχύνουμε τα στάδια μπορεί να οδηγήσουμε σε προβλήματα στους επόμενους θηλασμούς.

Αν στη μητέρα χορηγηθούν πολλά αναλγητικά φάρμακα στον τοκετό το μωρό μπορεί να είναι υποτονικό και αυτή η διαδικασία να διαρκέσει περισσότερο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο
Scroll To Top