Θα φτάνει το γάλα μου;
Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε τη χωρητικότητα του στομάχου του βρέφους την 1η ημέρα, την 3η ημέρα, την 1η εβδομάδα και τον 1ο μήνα ζωής.
Όπως αντιλαμβάνεστε η ποσότητα γάλακτος για να γεμίσει το στομαχάκι του μωρού σας είναι πολύ μικρή ιδίως τις πρώτες ημέρες.
Αυτό που χρειάζεται περισσότερο είναι το πρωτόγαλα – πύαρ, όχι μεγάλη ποσότητα γάλακτος, καθώς περιέχει πολλά αντισώματα και θα είναι η ασπίδα του για να αντιμετωπίσει όλους τους παθογόνους μικροοργανισμούς που υπάρχουν στο περιβάλλον.
Ο οργανισμός σας έχει ξεκινήσει ήδη την παραγωγή γάλακτος από την 16η εβδομάδα κύησης, χωρίς αυτό να γίνεται αντιληπτό από εσάς λόγω ορμονών που εμποδίζουν την έκκριση του.
Με τον τοκετό και την έξοδο του πλακούντα πέφτει η προγεστερόνη, η ορμόνη που εμποδίζει την έκκριση γάλακτος και αυξάνεται η προλακτίνη, ορμόνη που είναι υπεύθυνη για την παραγωγή του.
Την πρώτη διαφορά θα την νιώσετε 30-40 ώρες από τον τοκετό. Θα νιώσετε το στήθος σας πρησμένο και πιο άδειο μετά το θηλασμό. Από εκεί και πέρα εσείς ελέγχεται την ποσότητα γάλακτος που θα παράγεται.
Με ποιον τρόπο;
Όσο περισσότερο αδειάζει το στήθος σας τόσο περισσότερο γάλα θα παράγεται. Όσο το γάλα παραμένει στο στήθος τόσο θα μειώνεται. Αρκεί βέβαια να συλλαμβάνει σωστά το μωρό τη θηλή.
Πώς θα πετύχω να έχω την ποσότητα που χρειάζεται το μωρό μου;
Με το να θηλάζετε ελεύθερα και απεριόριστα δηλαδή όταν και όσο θέλει το μωρό σας.