Τραύμα τοκετού
Κάθε δυάδα μητέρας-μωρού έχει το δικαίωμα να λαμβάνει σεβασμό κατά τη διάρκεια της κύησης, του τοκετού και της λοχείας.
Όταν μία γυναίκα μένει έγκυος, εκείνη και το μωρό της έχουν δικαιώματα. Πρώτα το δικαίωμα στη ζωή, μετά το δικαίωμα στην ελευθερία και τέλος, το δικαίωμα της χαράς και τη ολοκλήρωσης.
Πολλοί τοκετοί ανά τον κόσμο οδηγούν σε τραυματικές εμπειρίες για τη μητέρα και το μωρό, που οφείλονται κυρίως σε ιατρικές πράξεις προερχόμενες από γιατρούς ή μαίες.
Σε πολλές περιπτώσεις αν η μητέρα, το μωρό και η διαδικασία του τοκετού είχαν μεταχειριστεί με σεβασμό, το περιγεννητικό τραύμα δεν θα εμφανίζονταν. Αντίθετα, η μητέρα πιθανόν να είχε την πιο υπέροχη εμπειρία της ζωής της. Έστω, θα ένιωθε ότι είχε πάρει μέρος στη λήψη απόφασης ακόμα κι αν τα πράγματα δεν πήγαιναν όπως περίμενε. Η γέννα σήμερα είναι ιατρικώς καθοδηγούμενη.
Μητέρες και μωρά χάνουν το καλύτερο ξεκίνημα, σωματικά και ψυχολογικά. Τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατούνται. Η κύηση και ο τοκετός είναι από τα πιο σημαντικά και ενδυναμωτικά μονοπάτια στη ζωή μιας γυναίκας. Μπορεί να τα βιώσει ως μια υπέροχη εμπειρία ενδυνάμωσης ή το ακριβώς αντίθετο, την πιο τραυματική εμπειρία. Θα μείνουν σαν αποτύπωμα αυτά τα συναισθήματα για την υπόλοιπη ζωή της, ακόμα κι αν είναι καλά θαμμένα κάτω από την πολυάσχολη ¨εργασία¨ της μητρότητας.
Θα νιώθει είτε χαρούμενη με τη σκέψη του τοκετού, ή σε βαθιά θλίψη, ειδικά στην εποχή της καισαρικής τομής. Το ίδιο ισχύει και για το μωρό. Παρόλο που μπορεί να μην το θυμάται συνειδητά, η εμπειρία του τοκετού θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες για εκείνο.
Στις περισσότερες χώρες , οι πρακτικές στον τοκετό συνήθως οδηγούν σε τραυματικές εμπειρίες. Αυτό είναι τόσο λυπηρό, αφού οι γυναίκες έχουν μέσα τους την ικανότητα και το ένστικτο να γεννούν και να έχουν μια υπέροχη εμπειρία τοκετού. Το δικαίωμα να μην υποφέρει από το τραύμα της κύησης και του τοκετού είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα.