Φυσιολογικός Τοκετός μετά από Καισαρική Τομή

Ποιες είναι οι επιλογές που μου προσφέρονται για τοκετό μετά από καισαρική τομή;

Αν έχετε γεννήσει με καισαρική τομή, ίσως να σκέφτεστε με ποιον τρόπο θα γεννήσετε την επόμενη φορά. Είτε επιλέξετε κολπικό τοκετό, είτε καισαρική, είναι και τα δύο ασφαλή με διαφορετικά ρίσκα και πλεονεκτήματα. Κατά την εξέταση των επιλογών σας, ο μαιευτήρας θα σας ζητήσει το ιατρικό ιστορικό σας. Θα θελήσει να γνωρίσει:

 • Τον λόγο της καισαρικής τομής.
 • Το είδος της τομής που έγινε στην μήτρα σας.
 • Πως νιώσατε για τον προηγούμενο σας τοκετό.
 • Κατά πόσον η συγκεκριμένη εγκυμοσύνη εξελίσσεται ομαλά.

Τι είναι VBAC;

VBAC σημαίνει ‘vaginal birth after caesarean’ (κολπικός τοκετός μετά από καισαρική τομή). Είναι ο όρος που χρησιμοποιείται όταν μια γυναίκα γεννάει κολπικά, έχοντας γεννήσει με καισαρική στο παρελθόν.

Τι είναι η κατ’ επιλογή επαναληπτική καισαρική;

Μια κατ ‘επιλογή επαναληπτική καισαρική σημαίνει προγραμματισμένη καισαρική. Η ημερομηνία της συνήθως ορίζεται εκ των προτέρων. Η καισαρική τομή καλό είναι να γίνεται κοντά στην Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού, εκτός και εάν υπάρχει λόγος που πρέπει να γίνει νωρίτερα.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα ενός επιτυχούς VBAC;

Τα πλεονεκτήματα ενός επιτυχούς VBAC περιλαμβάνουν:

 • Έναν κολπικό τοκετό.
 • Μεγαλύτερη πιθανότητα για φυσιολογικό τοκετό σε μελλοντικές κυήσεις.
 • Πιο σύντομη ανάρρωση και μικρότερη παραμονή κατά μια ημέρα στο νοσοκομείο.
 • Μικρότερο κοιλιακό πόνο μετά την γέννα.
 • Αποφυγή χειρουργείου.

Πότε το VBAC είναι πιο πιθανό να είναι επιτυχές;

Γενικά, περίπου τρεις στις τέσσερις γυναίκες (70-75%) με φυσιολογική εγκυμοσύνη που θα μπουν σε τοκετό γεννούν κολπικά μετά από μια καισαρική. Αν είχατε ήδη ένα κολπικό τοκετό πριν από την καισαρική, οι πιθανότητες να γεννήσετε φυσιολογικά είναι 90%.

Ποιες είναι οι πιθανότητες μου για επιτυχημένη VBAC;

Παράγοντες που κάνουν πιο δύσκολο ή και ανέφικτο το vbac είναι οι εξής:

 • Δεν έχετε γεννήσει κολπικά
 • Χρειάζεται να γίνει πρόκληση τοκετού
 • Ο λόγος της προηγούμενης καισαρικής ήταν η μη εξέλιξη του τοκετού.
 • Είστε υπέρβαρη – με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) άνω των 30 στην αρχή της κύησης.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα του VBAC;

Τα μειονεκτήματα της VBAC περιλαμβάνουν:

1. Επείγουσα Καισαρική Τομή Υπάρχει μια πιθανότητα να χρειαστείτε επείγουσα καισαρική τομή κατά την διάρκεια του τοκετού. Αυτό συμβαίνει σε 25 στις 100 γυναίκες (25%).

2. Μετάγγιση και μόλυνση της μήτρας Οι γυναίκες που επιλέγουν VBAC έχουν 1% μεγαλύτερη πιθανότητα να χρειαστούν μετάγγιση ή να πάθουν μόλυνση στην μήτρα σε σχέση με τις γυναίκες που θα προχωρήσουν σε προγραμματισμένη καισαρική γέννηση.

3. Αποδυνάμωση της ουλής ή ρήξη της μήτρας Υπάρχει πιθανότητα η ουλή στην μήτρα σας να αποδυναμωθεί και να ανοίξει. Αν η ουλή ανοίξει εντελώς αυτό μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για εσάς και το μωρό σας. Σε ρήξη μήτρας η γυναίκα είναι πολύ πιθανό να χάσει τη μήτρα της ή και την ζωή της. Αυτό συμβαίνει μόνο σε δύο με οχτώ γυναίκες στις χίλιες (περίπου 0,5%). Η δε πρόκληση τοκετού αυξάνει αυτή την πιθανότητα. Αν υπάρχουν ενδείξεις για αυτές τις επιπλοκές, το μωρό σας θα γεννηθεί με επείγουσα καισαρική τομή.

4. Κίνδυνοι για το μωρό σας Ο κίνδυνος νεογνικής θνησιμότητας ή εγκεφαλικής βλάβης αν προχωρήσετε σε VBAC είναι πάρα πολύ μικρός (δύο στις 1000 γυναίκες ή 0,2%).

Ποια είναι να μειονεκτήματα της κατ’ επιλογή επαναληπτικής καισαρικής τομής;

Τα μειονεκτήματα της κατ’ επιλογή επαναληπτικής καισαρικής τομής περιλαμβάνουν:

 • Μεγαλύτερης διάρκειας και πιθανά πιο δύσκολη επέμβαση Μια επαναληπτική καισαρική συνήθως διαρκεί περισσότερο από την πρώτη εξαιτίας του ουλώδη ιστού. Ο ουλώδης ιστός μπορεί να κάνει την επέμβαση πιο δύσκολη και να οδηγήσει σε βλάβη του εντέρου ή της ουροδόχου κύστης.
 • Πιθανότητα θρόμβωσης Η ανάπτυξη θρόμβου είναι πιο πιθανή στην καισαρική τομή. Όταν αυτός φτάσει στον πνεύμονα μπορεί να συμβεί πνευμονική εμβολή. Η πνευμονική εμβολή μπορεί να είναι απειλητική για την ζωή.
 • Μεγαλύτερος χρόνος ανάρρωσης.
 • Αναπνευστικά προβλήματα για το μωρό σας Αναπνευστικά προβλήματα είναι σχετικά συχνά μετά από καισαρική τομή αλλά συνήθως δεν διαρκούν για πολύ. Μερικές φορές, το μωρό θα πρέπει να πάει στην μονάδα νεογνών (ΜΕΝΝ). Η αναμονή μέχρι εφτά μέρες πριν την Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού ελαχιστοποιεί αυτό το πρόβλημα.
 • Την ανάγκη για κατ’ επιλογή καισαρική σε επόμενες εγκυμοσύνες Περισσότερος ουλώδης ιστός προκύπτει σε κάθε καισαρική. Αυτό αυξάνει την πιθανότητα ο πλακούντας να αναπτυχθεί πάνω στην ουλή με αποτέλεσμα να αφαιρείται δύσκολα κατά την καισαρική (πλακούντας προδρομικός ή στιφρός). Αυτό μπορεί να καταλήξει σε αιμορραγία που να απαιτεί υστερεκτομή. Αυτοί οι κίνδυνοι αυξάνονται με κάθε νέα καισαρική.

Leave a comment