Η χαμένη τέχνη της φροντίδας μετά τον τοκετό

Φαντάσου μετά τον τοκετό, να μπορείς να ξεκουράζεσαι και να είσαι αγκαλιά με το νεογέννητο για ένα μήνα ή και περισσότερο. Αγαπημένα πρόσωπα να μαγειρεύουν, να καθαρίζουν το σπίτι και να βοηθούν στο μπάνιο και την περιποίηση του νεογνού. Ζεστό τσάι μαζί με ένα χαλαρωτικό μπάνιο και τα δύο με θεραπευτικά βότανα για ηρεμία και αναζωογόνηση.  Γυναίκες με γνώση για τη μητρότητα είναι διαθέσιμες να βοηθήσουν με το θηλασμό και οτιδήποτε καινούργιο. Εσύ, η νέα μητέρα, απολαμβάνεις τη βοήθεια και το σεβασμό. Ο χώρος είναι ήρεμος. Μετά από μερικές εβδομάδες, είσαι έτοιμη να βγεις με το μικρό σου με αυτοπεποίθηση και δύναμη.

Η πρακτική του να μένεις μέσα για 30, 40 ή περισσότερες ημέρες για αποκατάσταση μετά τον τοκετό είναι κοινή παγκοσμίως για πάρα πολλά χρόνια. Ένα κείμενο, το 400π.Χ. γράφει ότι  ¨Η νέα μητέρα πρέπει να δέχεται μασάζ, ζεστά μπάνια, ειδική διατροφή και βότανα που προλαμβάνουν τη λοίμωξη, προάγουν τη ζωτικότητα και την ενέργεια.

Αυτή την περίοδο, τα μέλη της οικογένειας και φίλοι μπορούν να βοηθούν στο μπάνιο της μητέρας και του μωρού (με βότανα σε αντίθεση με σκληρά σαπούνια), να τους κάνουν μασάζ με ειδικά λάδια και να μαγειρεύουν συγκεκριμένα φαγητά. Αυτές οι τροφές ποικίλουν ανάλογα τη θρησκεία και την κουλτούρα, αλλά έχουν μερικά κοινά, είναι ζεστές, θεραπευτικές, πλούσιες σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και εύκολες στην πέψη.

Η σύγχρονη κοινωνία

Στη σύγχρονη κοινωνία, σε πολλές γυναίκες στο Δυτικό κόσμο δίνεται η εντύπωση ότι ο τοκετός είναι κάτι από το οποίο μπορείς να αναρρώσεις αμέσως σωματικά και γενικότερα. Οι εργοδότες πολλές φορές είναι απρόθυμοι να δώσουν μεγάλη άδεια. Άνθρωποι της οικογένειας μπορεί να μη ζουν κοντά, ή να μην είναι σε θέση να βοηθήσουν. Ακόμα και οι σύζυγοι μερικές φορές δεν αντιλαμβάνονται τις σημαντικές αλλαγές, σωματικές και συναισθηματικές, που η νέα μητέρα βιώνει όταν φέρνει μια καινούργια ζωή στον κόσμο.

Σαν αποτέλεσμα, οι μητέρες νιώθουν συναισθηματικά φορτισμένες και απεγνωσμένες. Ενώ το μωρό έχει όλη την προσοχή, η μητέρα αφήνεται να τα βγάλει πέρα με όλες τις αλλαγές και την αϋπνία που αναπόφευκτα έχει η μητρότητα. Η εξάντληση τις πρώτες εβδομάδες είναι κοινή και αναμενόμενη. Δυστυχώς, όταν κανένας δεν δίνει σημασία στη νέα μητέρα, η απαραίτητη ξεκούραση και θρέψη πάει στην άκρη σε μία κατά τα άλλα μαγική στιγμή για το δέσιμο μητέρας-μωρού.

Η ανάγκη για βαθιά θρέψη

Ποιες είναι οι συνέπειες της παραμέλησης της μητέρας αυτή την ευαίσθητη περίοδο; Σε κάποιες κουλτούρες πιστεύουν ότι η παραμέληση την περίοδο αμέσως μετά τον τοκετό μπορεί να έχει επιβλαβή αποτελέσματα που μπορεί να διαρκέσουν μέχρι την εμμηνόπαυση και μετά. Ισχύει δεν ισχύει αυτό, είναι ξεκάθαρο ότι την περίοδο μετά τον τοκετό δεν λαμβάνεται η απαιτούμενη προσοχή για την υγεία της γυναίκας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μαζί με τις ορμονικές αλλαγές εμφανίζονται και συναισθηματικές αλλαγές. Αλλαγές στη διάθεση με εμφάνιση κλάματος, είναι αναμενόμενο να συμβούν και είναι φυσιολογικές ιδίως μετά από ένα τραυματικό τοκετό. Μερικές γυναίκες, βιώνουν πιο έντονα  και με μεγαλύτερη  διάρκεια κατάθλιψη και άγχος, έντονη κούραση και δυσκολία στο να θυμούνται πράγματα. Το διεθνές ινστιτούτο ψυχικής υγείας υπολογίζει ότι η επιλόχειος κατάθλιψη επηρεάζει το 15% των γυναικών μετά τον τοκετό. Πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι σοβαρή ανεπάρκεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών στοιχείων  είναι ένα κοινό εύρημα μεταξύ αυτών των γυναικών.

Πολλές γυναίκες πιστεύουν λανθασμένα ότι παίρνοντας ένα πολύ-βιταμινούχο σκεύασμα πριν,  κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη θα είναι αρκετό να καλύψει οποιαδήποτε έλλειψη. Ενώ υπάρχουν πολλά συμπληρώματα καλής ποιότητας που μπορούν να καλύψουν κάποιες ανάγκες, δεν πρέπει η χρήση τους να γίνεται πανάκεια. Συνθετικές ταμπλέτες δεν περιέχουν τα εκατοντάδες ισομερή και τα κατάλληλα μόρια που υπάρχουν στη φύση, έτσι το σώμα δεν τα αναγνωρίζει και δεν τα απορροφά εύκολα.

Η λίστα με τις διατροφικές συστάσεις περιλαμβάνει κρέας ελευθέρας βοσκής, αυγά, λιπαρά και βιταμίνη D, ψάρια, μουρουνέλαιο, σούπες με ζωμό από κόκαλα και γαλακτοκομικά που περιέχουν καλά βακτήρια για το έντερο (προβιοτικά).

Φροντίζοντας τη νέα μητέρα

Ενώ αδιαμφισβήτητα το νεογέννητο χρειάζεται φροντίδα και πολλή αγάπη, η νέα μητέρα επίσης χρειάζεται προσοχή και να αναγνωρίζονται οι ανάγκες της. Πρέπει να υπάρχει μέριμνα και οργάνωση, συζήτηση με τα μέλη της οικογένειας και φίλους, για να φέρουμε πίσω τη χαμένη τέχνη της φροντίδας της νέας μητέρας γιατί είναι κάτι που χρειάζεται όχι μόνο η μητέρα αλλά και ολόκληρη η κοινωνία και που θα ανταποδίδει για πολλές δεκαετίες και γενιές που θα έρθουν.

Leave a comment