Μία νέα μελέτη δείχνει ότι τα μωρά που θήλασαν για τουλάχιστον 6 μήνες είχαν λιγότερα βακτήρια ανθεκτικά σε αντιβιοτικά σε σχέση με βρέφη που θήλασαν λιγότερο.

Η αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης ανθεκτικότητας σε αντιβιοτικά είναι από τις μεγαλύτερες απειλές παγκοσμίως για την ανθρώπινη υγεία. Σύμφωνα με υπολογισμούς, βακτήρια και άλλοι μικροοργανισμοί ανθεκτικοί σε αντιβιοτικά και άλλα φάρμακα, μέχρι το 2050, θα προκαλέσουν περισσότερους θανάτους σε σχέση με τον καρκίνο, αφού οι λοιμώξεις δεν θα μπορούν πλέον να θεραπευτούν.

Βακτήρια ανθεκτικά σε αντιβιοτικά βρίσκονται παντού. Υπάρχουν στο έντερο μας, ανεξάρτητα αν έχουμε πάρει αντιβίωση ή όχι. Μεταφέρονται μεταξύ των ανθρώπων με τον ίδιο τρόπο που μεταφέρονται τα βακτήρια, οι ιοί και άλλοι μικροοργανισμοί, με την επαφή και με το φαγητό.

Μία πρόσφατη μελέτη του πανεπιστημίου του Ελσίνκι μελέτησε την ποσότητα και την ποιότητα των βακτηρίων ανθεκτικών σε αντιβιοτικά στο μητρικό γάλα και στον εντερικό βλεννογόνο της δυάδας μητέρας-παιδιού, αποκαλύπτοντας  τρία πράγματα.

Πρώτον, μωρά που θήλασαν για τουλάχιστον 6 μήνες είχαν μικρότερο αριθμό ανθεκτικών βακτηρίων σε σχέση με τα μωρά που θήλασαν λιγότερο ή και καθόλου. Με άλλα λόγια, ο θηλασμός φαίνεται να προστατεύει τα μωρά από τέτοια βακτήρια.

Δεύτερον, η χορήγηση αντιβιοτικών στις μητέρες στη διάρκεια του τοκετού αυξάνει τον αριθμό των ανθεκτικών βακτηρίων στο έντερο του εμβρύου. Αυτή η επίδραση επιβάρυνε τον οργανισμό του μωρού μέχρι και τους 6 μήνες ζωής.

Το τρίτο εύρημα ήταν, ότι και το μητρικό γάλα περιέχει βακτήρια ανθεκτικά σε αντιβιοτικά και η μητέρα μπορεί να τα μεταφέρει στο παιδί της μέσα από το γάλα της. Παρόλα αυτά ο θηλασμός φάνηκε να μειώνει τον αριθμό των ανθεκτικών βακτηρίων στο

έντερο του μωρού, ένα ακόμα πλεονέκτημα του θηλασμού για τα μωρά.

 

Βακτήρια ανθεκτικά σε αντιβιοτικά βρέθηκαν σε μητρικό γάλα

 

Η μικροβιολόγος Katariina Pärnänen του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι μελέτησε με τους συνεργάτες της το DNA στο μητρικό γάλα και τα κόπρανα 16 μητέρων – μωρών. Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στο DNA των βακτηρίων και των γονιδίων στο γάλα. Δημιούργησαν την πιο αναλυτική ακολουθία DNA του μητρικού γάλακτος μέχρι τώρα.

Η συγκεκριμένη μελέτη επικεντρώθηκε στον αριθμό των γονιδίων που ήταν ανθεκτικά σε αντιβιοτικά. Αυτά τα γονίδια καθιστούν τα βακτήρια ανθεκτικά σε συγκεκριμένα αντιβιοτικά και είναι ικανά να μεταφερθούν μεταξύ βακτηρίων. Βακτήρια μπορεί να έχουν διάφορα γονίδια ανθεκτικά σε αντιβιοτικά, κάνοντας τα ανθεκτικά σε περισσότερα από ένα αντιβιοτικό.

Η μελέτη απέδειξε για πρώτη φορά ότι το μητρικό γάλα πράγματι περιέχει σημαντικό αριθμό τέτοιων γονιδίων τα οποία είναι πολύ εύκολο να μεταδοθούν μέσω του γάλακτος.

Οι μητέρες μεταφέρουν τα ανθεκτικά βακτήρια που βρίσκονται στο δικό τους έντερο στους απογόνους τους και με άλλους τρόπους, για παράδειγμα με την επαφή τους. Βέβαια, μόνο ένα μέρος του συνολικού αριθμού τέτοιων βακτηρίων προέρχονταν από τη μητέρα, το υπόλοιπο προέρχονταν από το περιβάλλον.

Η συγκεκριμένη μελέτη υποστηρίζει ότι το μητρικό γάλα προστατεύει γενικά τα μωρά γιατί ενώ περιέχει βακτήρια ανθεκτικά σε αντιβιοτικά, τα σάκχαρα που επίσης περιέχει είναι ευεργετικά για το έντερο των εμβρύων. Αυτά είναι τα Bifidobacteria που δρουν ως προβιοτικά.

Το μητρικό γάλα βοηθά αυτά τα ευεργετικά βακτήρια να υπερισχύσουν έναντι των παθογόνων. Αυτός είναι μάλλον και ο λόγος που έχουν μεγαλύτερη προστασία τα μωρά που θήλασαν περισσότερο από 6 μήνες.

Leave a comment