Γνωρίζατε ότι:

Δεν έχει βρεθεί στον κόσμο κανένα παιδί που να είναι αλλεργικό στο γάλα της μητέρας του;

Αντίθετα, μωρά που μεγαλώνουν με επεξεργασμένο γάλα αγελάδας έχουν 30-50% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν επεισόδια βρογχόσπασμου ή να αναπτύξουν χρόνιο άσθμα. Θηλασμός επί εννέα μήνες και παραπάνω μειώνει την πιθανότητα για άσθμα στο μισό και την πιθανότητα για έκζεμα έως 40%.

Το μητρικό γάλα έχει ως κύρια πρωτεΐνη την  α-λακταλβουμίνη, η οποία δεν υπάρχει καθόλου στο αγελαδινό. Αυτό, αντίθετα, περιέχει β-λακταλβουμίνη, ένα συχνό αίτιο δυσανεξίας και αλλεργίας. Επιπλέον, στα επεξεργασμένα γάλατα αγελάδας περιέχονται 100% ξένες προς το παιδί πρωτεΐνες από φυτά, μύκητες και ξηρούς καρπούς. Ακόμα και τα λεγόμενα υποαλλεργικά γάλατα μπορούν πιθανόν να προκαλέσουν αλλεργία στο βρέφος με σημαντική προδιάθεση.

Ένα μωρό που θηλάζει έχει μικρή πιθανότητα να εμφανίσει αλλεργικές αντιδράσεις, εκτός αν οι πρωτεΐνες από το αγελαδινό γάλα που καταναλώνει η μητέρα περάσουν στο γάλα της και από εκεί στο βρέφος. Στις περιπτώσεις αυτές, η απλή αποφυγή γαλακτοκομικών προϊόντων από την πλευρά της μητέρας είναι το μόνο που απαιτείται και συνήθως έχει καλά αποτελέσματα.

Επιστροφή στο μητρικό θηλασμό, Στέλιος Παπαβέντσης