O ύπνος ή μάλλον η έλλειψη ύπνου είναι το νούμερο ένα πρόβλημα για τους νέους γονείς. Όπως κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές συνήθειες στον ύπνο έτσι και τα μωρά. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τον ύπνο των μωρών.

Τα νεογέννητα κοιμούνται περίπου 15-18 ώρες το 24ωρο. 6-8 από αυτές είναι μέσα στην ημέρα. Αν δεν αντιλαμβανόμαστε τα σημάδια που μας δείχνουν όταν νυστάζουν, δεν θα κοιμούνται καλά και αυτό είναι πολύ κοινό πρόβλημα. Αν δεν τα βοηθήσουμε να κοιμηθούν όταν επιθυμούν, γίνονται νευρικά και ανήσυχα και αυτός είναι ένας λόγος που δυσκολεύονται να κοιμηθούν μετά.

Ένα από τα πιο σημαντικά κλειδιά επιτυχίας δεν έχει να κάνει με τις ώρες ύπνου αλλά με τις ώρες που είναι ξύπνιο. Τα νεογέννητα μπορούν να μείνουν ξύπνια και να είναι ευτυχισμένα για 45-60 λεπτά, πιο μετά και 2 ώρες. Αν κοιμούνται καλά τη νύχτα τότε μετά τους 6 μήνες τα περισσότερα μένουν ξύπνια 2-3 ώρες.

Είναι λάθος αντίληψη ότι τα μωρά μπορούν να κοιμηθούν ανεξάρτητα όλη τη νύχτα. Βέβαια υπάρχουν και αυτά, αλλά είναι η εξαίρεση. Τα μοτίβα του ύπνου είναι καθαρά βιολογικό χαρακτηριστικό του ανθρώπου. Εμείς μπορούμε να το επηρεάσουμε μερικώς, δημιουργώντας συγκεκριμένες ρουτίνες, όμως όπως δεν μπορούμε να καθορίσουμε το χρώμα των ματιών, το ύψος και άλλα χαρακτηριστικά, έτσι δεν μπορούμε να αλλάξουμε τελείως τον ύπνο του μωρού.

Είναι αρκετά ανώριμα σε αυτό το κομμάτι. Όμως είναι και σημαντική ανάγκη επιβίωσης για εκείνα να ξυπνούν συχνά για να καλύπτουν τις ανάγκες τους σε γάλα, καθώς το στομαχάκι τους είναι μικρό σε μέγεθος και χρειάζονται να θηλάζουν συχνά, ιδίως τους πρώτους μήνες.

Άρα καταλαβαίνουμε ότι είναι απολύτως φυσικό και αναμενόμενο το μωρό σας να ξυπνά τη νύχτα για να θηλάσει. Το να περιμένετε να κοιμάται το μωρό σας συνεχόμενα όλη τη νύχτα, χωρίς να χρειάζεται την παρηγοριά σας για να ξανακοιμηθεί είναι σαν να περιμένετε να περπατήσει από τον πρώτο μήνα ζωής. Όλα τα παιδιά θα το καταφέρουν όταν θα είναι έτοιμα.

Το παιδί σας, σας δείχνει σημάδια όταν είναι κουρασμένο, αν μάθετε να τα αναγνωρίζετε και ανταποκρίνεστε σ΄ αυτά, θα βελτιωθούν πολλοί οι συνθήκες ύπνου. Αν χάσετε αυτά τα σημάδια, το μωρό θα αρχίσει να κουράζεται  περισσότερο, θα κλαίει και δεν θα είναι εύκολο να κοιμηθεί ή να κοιμηθεί για περισσότερο χρόνο! Επομένως, είναι λάθος  η σκέψη που πολλοί γονείς κάνουν και θέλουν να αφήσουν το μωρό να κουραστεί περισσότερο για να κοιμηθεί καλύτερα. Από την άλλη μεριά ένα μωρό που δεν είναι νυσταγμένο θα αρνηθεί κάθε προσπάθεια για ύπνο. Είναι μικρό το διάστημα από τη μία φάση στην άλλη, άλλα αν ξέρεις να αναγνωρίζεις τα σημάδια τότε γίνεται παιχνιδάκι.

Ένα κοινό λάθος είναι να παρανοούμε τα σημάδια που μας δίνει το μωρό και να ανταποκρινόμαστε με αντίθετο τρόπο. Ένα κλασσικό σημάδι κούρασης είναι το μωρό σας να κοιτάει αλλού και να μην δείχνει ενδιαφέρον σε πρόσωπα ή παιχνίδια. Πολλοί παρανοούν αυτή την συμπεριφορά και να την ερμηνεύουν ως ¨βαριέμαι¨ ή ¨προσπάθησε να με απασχολήσεις με κάτι άλλο¨ ενώ προσπαθεί να σας πει ¨είμαι κουρασμένο και θέλω να κοιμηθώ – σε παρακαλώ βοήθησε με να κοιμηθώ. Αν μάθετε να μιλάτε τη γλώσσα του μωρού σας όλα θα γίνουν ευκολότερα.

Το πιο σημαντικό είναι να ξέρεις το φυσιολογικό και να σταματάς να ψάχνεις για κάτι άλλο. Χρειάζεται χρόνος για να μάθετε να αναγνωρίζετε τις ανάγκες του παιδιού σας, είτε είναι το πρώτο σας, είτε είναι το έκτο. Μην επηρεάζεστε από φίλους ή συγγενείς για συγκεκριμένες συνήθειες που πρέπει να έχει το παιδί σας. Τις πρώτες εβδομάδες μην δέχεστε πολλές επισκέψεις και πολλούς περισπασμούς καθώς θα σας αποπροσανατολίσουν από την προσοχή και κατανόηση του παιδιού σας. Αφήστε στην άκρη τις δουλειές του σπιτιού. Να θυμίζετε στον εαυτό σας καθημερινά ότι νούμερο ένα προτεραιότητα είναι να ¨διαβάζεις¨ τα σημάδια που σου δείχνει. Αν κάνετε στην άκρη εξωτερικές πιέσεις και επικεντρωθείτε στα σημάδια του μωρού τότε πολύ σύντομα και οι δύο θα είστε πιο ξεκούραστοι.

Από το βιβλίο: ¨The No‑Cry Sleep Solution: Gentle Ways to Help Your Baby Sleep¨

Οι ανάγκες της νέας μητέρας

Η χαμένη τέχνη της φροντίδας μετά τον τοκετό Φαντάσου μετά τον τοκετό, να μπορείς να ξεκουράζεσαι και να είσαι αγκαλιά με το νεογέννητο για ένα μήνα ή και περισσότερο. Αγαπημένα πρόσωπα να μαγειρεύουν, να καθαρίζουν το σπίτι και να βοηθούν στο μπάνιο και την περιποίηση του νεογνού. Ζεστό τσάι μαζί με ένα χαλαρωτικό μπάνιο και τα δύο με θεραπευτικά βότανα…

Read more

VBAC

Φυσιολογικός Τοκετός μετά από Καισαρική Τομή Ποιες είναι οι επιλογές που μου προσφέρονται για τοκετό μετά από καισαρική τομή; Αν έχετε γεννήσει με καισαρική τομή, ίσως να σκέφτεστε με ποιον τρόπο θα γεννήσετε την επόμενη φορά. Είτε επιλέξετε κολπικό τοκετό, είτε καισαρική, είναι και τα δύο ασφαλή με διαφορετικά ρίσκα και πλεονεκτήματα. Κατά την εξέταση των επιλογών σας, ο μαιευτήρας…

Read more

Ασφάλεια στον ύπνο

Ανάσκελα στον ύπνο, μπρούμυτα στο παιχνίδι ! Ποια είναι τα δύο σημαντικότερα πράγματα για την ασφάλεια στη διάρκεια του ύπνου; Τα μωρά είναι ασφαλέστερα όταν κοιμούνται ανάσκελα. Ο ύπνος στο πλάι δεν είναι το ίδιο ασφαλής και δεν συστήνεται πλέον. Τα μωρά πρέπει να ενθαρρύνονται να είναι μπρούμυτα όταν είναι ξύπνια και υπό παρακολούθηση. Πόση ώρα πρέπει να βάζω το…

Read more

Προστασία από βακτήρια ανθεκτικά σε αντιβιοτικά

Προστασία από βακτήρια ανθεκτικά σε αντιβιοτικά

Μία νέα μελέτη δείχνει ότι τα μωρά που θήλασαν για τουλάχιστον 6 μήνες είχαν λιγότερα βακτήρια ανθεκτικά σε αντιβιοτικά σε σχέση με βρέφη που θήλασαν λιγότερο. Η αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης ανθεκτικότητας σε αντιβιοτικά είναι από τις μεγαλύτερες απειλές παγκοσμίως για την ανθρώπινη υγεία. Σύμφωνα με υπολογισμούς, βακτήρια και άλλοι μικροοργανισμοί ανθεκτικοί σε αντιβιοτικά και άλλα φάρμακα, μέχρι το 2050, θα…

Read more

Αποχωρισμός από τη μητέρα και στρες

Ίσως η περισσότερο στρεσογόνος εμπειρία για ένα βρέφος είναι ο αποχωρισμός του από τη μητέρα ή τον άνθρωπο γενικότερα που το φροντίζει, από τον οποίο ουσιαστικά εξαρτάται και η ίδια του η επιβίωση. Ο πρώιμος αποχωρισμός από τη μητέρα αυξάνει τον εκλυτικό παράγοντα  της κορτοκοτροπίνης στην αμυγδαλή. Κάτι που υποδηλώνει ότι ακόμα και μικρής διάρκειας αποχωρισμοί από την πηγή της…

Read more